Direktlänk till inlägg 16 oktober 2014

Så mycket kostar det att kolla fotboll i England

Av Rickard - 16 oktober 2014 16:05

12 500 svenska kronor, ja det är vad det kostar om du vill ha ett säsongskort på Emirates Stadium för att följa Arsenal under en hel säsong, som billigast. Vill du ha de bästa platserna på arenan kan det kosta så mycket som 24 700 kronor för att följa ett lag som har tagit en titel sedan de 2006 flyttade in i denna moderna arena i norra delen av London.


Igår släppte BBC Sport för fjärde gången sin studie "The Price Of Football" om vad biljettpriserna ligger på bland 207 klubbar i de engelska seriesystemet. Läsningen är anmärkningsvärd. Vill man se en match i League 2, motsvarande Division 4, ligger det genomsnittliga biljettpriset på cirka 250 svenska kronor.


Det laget bland de fyra högsta divisionerna som har lägst priser för ett säsongskort, motsvarande 1750 svenska kronor, hittar vi Charlton Athletic. Jämför man det med en av världens största klubbar, Barcelona, som säljer sitt billigaste säsongskort för 1200 svenska kronor ser vi att det är någonting som inte står rätt till.


Trenden har funnits där länge i det engelska seriesystemet, priserna har succesivt ökat sedan Premier League-eran startades i början av 1990-talet, men det har aldrig ökat så mycket som de senaste tre åren.  Men många av klubbarna argumenterar fortfarande för att deras priser är i linje med vad de borde med tanke på att 95 procent av arenorna i Premier League är fullsatta varje match, vilket så klart stämmer, men frågan de borde ställa sig är vilket typ av folk de vill ha på arenorna.


Det som händer nu och har pågått i flera år är att supportrarna från arbetarklassen, som sjunger och bidrar till bra stämning på läktarna, som följt sitt lag sedan de föddes, i stadig takt slussas ut från arenorna då många inte har råd längre. Istället öppnas stora VIP-sektioner och andra dyra platser på arenan som är inbjudande för företag och turister. Jag har själv varit i England och kollat fotboll och att betala mellan 500-1000 kronor för en enstaka match som turist har de flesta råd med men gångra det med 19 så förstår alla att de som vill se varje match har en svår ekvation att lösa.


Jag hoppas att klubbarna inser detta och sänker priserna på utvalda delar av arenorna. Det måste såklart finnas VIP-platser och de bästa plasterna på långsidan kommer alltid kosta mycket pengar men det finns utrymme att sänka priserna radikalt på till exempel kortsidan, där det finns plats för en viss typ av publik att återigen skapa tryck inne på de Engelska arenorna.


BBC kontaktade även fyra klubbar i Tyska Bundesliga angående deras biljettpriser, där de blivit hyllade över hela världen och i England finns där ett tusental supportrar som åker för att se Borussia Dortmund varje vecka då det är billigare(Inkluderat, resa, boende och biljett) än en genomsnittlig matchbiljett i England.

Klubbarna BBC kontaktade var Bayern München, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund och Schalke 04 och det visade sig att alla dessa storklubbar tog mindre än 13 pund, motsvarande cirka 150 svenska kronor, för sin billigaste biljett. Tyskarna är ett föredöme vilka Engelsmännen bör ta efter.


Jag hoppas att detta blir en tankeställare för de Engelska klubbarna, men jag ser det som ytters tveksamt, så länge de tjänar pengar och har fullsatt på arenorna bryr de sig förmodligen mycket lite om vilka som är på plats, tyvärr.


Intressant fakta

 

Arsenal har både den dyraste singelbiljetten(1 200 kronor) och det dyraste säsongskortet(24 700 kronor) i det engelska seriesystemet. Det billigaste säsongskortet ligger på 12 500 kronor.

 

Manchester City säljer det billigaste säsongskortet i Premier League, motsvarande 3500 svenska kronor kostar det om man vill sitta på de billigaste platserna på Etihad Stadium. Intressant där är att det finns klubbar ända ner till Conference-divisonerna(motsvarande Division 5) som har dyrare säsongskortsbiljetter än Manchester City.

 

Rickard


Källor

www.bbc.com/sport

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard - 13 januari 2015 14:15

Manchester United   Sedan Louis van Gaal tog över Manchester United i somras har det hänt mycket i truppen. Över en miljard kronor lades på spelarköp innan säsongen startade. Men det fortsätter att florera rykten om fler storspelare som ska till ...

Av Rickard - 7 januari 2015 23:44

En knapp vecka har transferfönstret hunnit vara öppet i England men det börjar redan ske förändringar bland trupperna i Premier League.   Den före detta Barcelona-målvakten Victor Valdes som rönte stora framgångar i Katalonien ska enligt uppgifte...

Av Rickard - 22 december 2014 22:57

Stoke hade förhoppningar om ännu en skräll efter att denna säsong redan besegrat lag som Manchester City, Arsenal och Liverpool. Men hoppet på Britannia Stadium släcktes snabbt efter att John Terry redan i den andra matchminuten gett sitt Chelsea led...

Av Rickard - 27 november 2014 14:16

Tre raka förluster i Premier League och illa ute i Champions League efter att ha tappat en 2-1 ledning de sista minuterna mot Ludogorets från Bulgarien. Säsongen har inte alls startat som supportrarna hade förväntat sig men hur mycket kan de begära e...

Av Rickard - 25 oktober 2014 14:27

Imorgon söndag möts rivalerna Manchester United och Chelsea på Old Trafford. Båda lagen har dragits med skador och avstängningar inför denna match så jag redogör läget i trupperna inför den stundande stormatchen.   Chelsea   Chelseas skytteku...

Presentation


En blogg som riktar in sig på Fotboll med Engelska Premier League i fokus.

Twitter:
@R_Korell
@plfotbollblogg

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Bloggplatsen


Skapa flashcards